Aardbei


De aardbei 🍓 Fragaria ananassa behoort tot de rozenfamilie (Rossacea) en is eigenlijk een schijnvrucht, samengesteld uit heel veel kleine vruchtjes.

 


Heerlijk zoet en gezond!

 


Aardbeien bevatten veel vitamine C, alleen in de kiwi zit meer vitamine C, (per 100 gram 60mg)

Vitamine C zorgt voor een goed immuunsysteem en is een antioxidant wat er voor zorgt dat bepaalde schadelijke stoffen worden geneutraliseerd.

 

Aardbeien bevatten vitamine B11, oftewel Foliumzuur.

Het zorgt voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en voor de celgroei, wat ook erg belangrijk is bij de vroege ontwikkeling van ongeboren kindjes.

 

Aardbeien bevatten veel kalium.

Kalium reguleert de bloeddruk en vochtbalans van het lichaam, daarnaast zorgt Kalium voor geleiding van zenuwprikkels en goede samentrekking van de spieren. Het is goed voor het gezichtsvermogen, libidoverhogend, beschermt tegen artritis en helpt cellulitis voorkomen.

 

Aardbeien bevatten quercetine, dit kan helpen om slecht functionerende cellen te vernieuwen en heeft een ontstekingsremmende werking.

 

Aardbeien bevatten Katechine en Anthocyanine, dit zijn de kleurstoffen.

Deze stoffen zijn ontstekingsremmend, verwijderen gifstoffen en zware metalen, zorgen voor een goede darmwerking en herstellen irritaties aan de darmwand.

 

Aardbeien bevatten ook de pigmenten luteïne en zeaxanthine, deze bevorderen een goede ooggezondheid en verminderen het risico op maculaire degeneratie en cataract.

 

Aardbeien bevatten polyfenolen, dit zorgt voor een verbetering van het immuunsysteem en kunnen vroegtijdige veroudering tegengaan. Het zou zelfs verschillende soorten van kanker kunnen voorkomen.

 

Aardbeien bevatten Mangaan, dit bevordert de werking van zenuwstelsel, hersenen, stofwisseling en de vorming van botten.

 

Aardbeien bevatten flavonoïden, deze helpen oxidatieve stress en cognitieve achteruitgang tegen te gaan.

 

Aardbeien bevatten vitamine B1, dit maakt het gelukshormoon aan en zorgt voor balans in het zenuwstelsel.

 

Aardbeien bevatten veel vezels wat zorgt voor een verbeterde darmbeweging waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

 

Aardbeien bevatten 93% water waardoor het lichaam wordt gehydrateerd.

 

Daarnaast bevatten aardbeien magnesium, calcium, ijzer, selenium, natrium, vitamine B2, B3 en E.

 

Aardbeien bevatten weinig calorieën, per 100 gram slechts 30 kilocalorieën.

 

 

Let op: De aardbeien uit de winkel bevatten soms een pesticidecocktail van vijf verschillende middelen.

Koop daarom biologische aardbeien of nog beter, haal ze uit je eigen tuin 🍓