Keltisch zeezout

Keltisch zout, ook wel bekend als Keltisch zeezout of sel gris, is een ongeraffineerd zeezout dat afkomstig is uit de regio rondom de Guérande in Bretagne, Frankrijk. Het staat bekend om zijn unieke samenstelling en wordt geprezen om verschillende voordelen voor de gezondheid. Enkele van deze voordelen zijn:

Minerale samenstelling: Keltisch zout bevat een breed scala aan mineralen en sporenelementen, waaronder magnesium, calcium, kalium en zink. Deze mineralen zijn essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, zoals het handhaven van een gezonde pH-balans, spierfunctie en elektrolytenbalans.

Natuurlijke balans: In tegenstelling tot geraffineerd tafelzout, wordt Keltisch zout niet chemisch behandeld en behoudt het zijn natuurlijke balans van mineralen. Dit maakt het een gezonder alternatief voor mensen die hun zoutinname willen verminderen maar toch de voordelen van mineralen willen behouden.

Gezonde bloeddruk: De mineralen in Keltisch zout kunnen helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Kalium, bijvoorbeeld, staat erom bekend de bloeddruk te verlagen door de bloedvaten te ontspannen en de natrium-kaliumbalans in het lichaam te ondersteunen.

Verbeterde hydratatie: De mineralen in Keltisch zout kunnen ook helpen bij het handhaven van een gezonde vochtbalans in het lichaam. Ze kunnen de opname van water in de cellen verbeteren, waardoor de hydratatie wordt bevorderd.

Smaak en textuur: Keltisch zout heeft een rijke smaak en een licht vochtige textuur, waardoor het een favoriete keuze is voor veel chef-koks en fijnproevers. Het kan gerechten verrijken en een subtiele, complexe smaak toevoegen.

Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel Keltisch zout prachtige voordelen biedt, het nog steeds zout is en moet worden geconsumeerd met mate. Personen met specifieke gezondheidsproblemen zoals nierziekte of hoge bloeddruk moeten ook advies inwinnen bij een zorgverlener voordat ze hun zoutinname veranderen

Hoe te gebruiken?

Heel simpel!

 

Gebruik Keltisch zeezout i.p.v. 'gewoon' zout in je eten.

Let op: omdat het zouter smaakt dan geraffineerd zout heb je echt minder nodig!

 

Of: een paar keer per dag een korreltje (infused) Keltisch zeezout onder de tong laten smelten.

Voor de smaak kun je kiezen voor een infused salt. 

 

Of: maak een Sole, zie hieronder hoe.

Sole

Een sole is een oplossing van Keltisch zout (of ander ongeraffineerd zeezout) in water. Het kan worden gebruikt als een natuurlijke bron van mineralen en elektrolyten. Hier is hoe je een sole maakt:

 

Benodigdheden:

Een glazen pot met een goed afsluitbare deksel
Keltisch zout
Gefilterd water (bij voorkeur geen kraanwater vanwege chloor en andere toevoegingen)


Stappen:

Vul de glazen pot voor ongeveer een kwart tot een derde met Keltisch zout.
Voeg gefilterd water toe aan de pot. Het water moet volledig worden bedekt met zout, maar laat nog wat ruimte over aan de bovenkant van de pot om te voorkomen dat het overloopt wanneer je het zout toevoegt.
Sluit de pot goed af met het deksel.
Schud de pot voorzichtig om het zout en water te mengen.
Laat de pot een nacht staan, zodat het zout volledig kan oplossen in het water. Je kunt de pot af en toe schudden om het proces te versnellen.
Controleer de volgende ochtend of al het zout is opgelost. Als er nog zoutkorrels op de bodem van de pot liggen, voeg dan een kleine hoeveelheid water toe en schud opnieuw totdat alle zout is opgelost.
Je sole is nu klaar voor gebruik. Neem dagelijks 's ochtends op een lege maag een kleine hoeveelheid (meestal een theelepel tot een eetlepel) van de sole, verdund in een groot glas water.
Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid sole niet te overschrijden, aangezien het een geconcentreerde bron van mineralen is. Raadpleeg zoals altijd een zorgverlener voordat je een nieuwe aanvulling aan je dieet toevoegt, vooral als je specifieke gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Infused salt

Wil je Keltisch zeezout met een extraatje? Kies dan voor infused salt.

Proefbuisjes in de smaken lemon en cinnamon.

(binnenkort meer smaken! heb je een voorkeur voor een smaak, laat het me dan weten, wellicht is het mogelijk ;))

 

100% natuurlijk grijs zeezout, ongeraffineerd en van nature licht vochtig