Oregano

Familie: Labiatae

Soort: Origanum vulgare

Oregano  is een kruid wat veel wordt gebruikt in de Spaanse en Italiaanse keuken en ook in Nederland is het al niet meer weg te denken in vele gerechten.  De plant groeit van nature in Zuid-Europa.  Het kruid kan vers of gedroogd meegekookt worden en geeft meer smaak af naarmate het langer verwarmd wordt, voeg oregano dus direct toe en niet pas tegen het einde van de bereiding.

In vroeger tijden werd oregano gebruikt als strooizout in ziekenkamers vanwege de antiseptische eigenschappen.

 

Oregano, Marjolein, Marjoram, Marjoraan, Echte Marjolein, Wilde Marjolein, Palingkruid 

Oregano wordt vaak verward met marjolein (echte marjolein) en het wordt zelfs wilde marjolein genoemd. 

De smaak van marjolein (marjoram) is echter wat zoeter en verfijnder dan van de pittigere oregano.

Het zijn twee verschillende planten, marjolein is een teer, éénjarige plantje en oregano een doorlevende plant met bredere, donkerdere bladeren. Oregano    wordt ook palingkruid genoemd.

Dus: 

Oregano / wilde marjolein / palingkruid

Marjolein / echte marjolein / marjoraan / marjoram

Etherische olie

Oregano (Origanium vulgare)   

Extractiemethode: uit stoomdestillatie van het kruid

 

Oregano olie is een zeer krachtige, hete olie.

Gebruik het nooit onverdund op de huid, de huid kan verbranden door een druppel pure oregano olie!

Verdun altijd ruim met een plantaardige draagolie.

Voor inwendig gebruik kan de olie in een lege capsule worden ingenomen, zelfs dan zou ik kiezen voor verdunning met olijfolie.

Wanneer het toch te sterk blijkt te zijn, probeer dan nooit te verdunnen met water. 

Olie en water mengen niet, de olie zal dan alleen maar worden uitgesmeerd, gebruik altijd olie om te verdunnen.

(dit geldt overigens voor alle etherische oliën)

 

Oregano olie is verkrijgbaar in pure vorm en in een verdunde roller die kant-en-klaar voor gebruik is, de oregano-touch.

 

Eigenschappen: antibacterieel, schimmelwerend, antiparasitair, antiseptisch voor het luchtwegen stelsel, antiviraal en immuun stimulerend.

 

Bijkomend onderzoek:

Antibacteriële eigenschappen: oregano olie bleek MRSA af te remmen (Nostro et al.,2004).

 

Antibacteriële eigenschappen: oregano olie bleek antibiotica resistente stammen van Staphylococcus, E.coli, Klebsiella pneumoniae, Helicobacter pylori, en Mycobacterium terrae te doden (Preuss et al.,2005).

 

Schimmelwerende eigenschappen: de damp van oregano olie bleek een goed schimmeldodend middel te zijn tegen de Trichophyton mentagrophytes schimmel (een schimmel die de oorzaak is van de huidinfectie trichophyton) (Inouye et al.,2006)

 

Schimmelwerende eigenschappen: in een test gedaan bij negen oliën, bleek kruidnagel, (gevolgd door kaneel, oregano en foelie-oliën) twee gifstof producerende schimmels af te remmen (Juglal et al.,2002).

 

Schimmelwerende eigenschappen: muizen geïnfecteerd met Candida albicans en die gevoed werden met oregano olie of carvacrol (bestanddeel van oregano) verdund in olijfolie hadden 80% overlevingskans na 30 dagen, terwijl de geïnfecteerde muizen die enkel gevoed werden met olijfolie al stierven na 10 dagen (Manohar et al.,2001).

 

Schimmelwerende eigenschappen: kaneel, tijm, oregano en komijn oliën remmen de productie af van aflatoxine door de aspergillus schimmel (Tantaoui-Elaraki et al.,1994).

 

Antioxidant: de antioxidante werking van essentiële oregano olie die werd toegevoegd aan olijfolie van de eerste persing (0,05%) bleek het proces van lipideoxidatie in olijfolie te vertragen en de houdbaarheid van de olijfolie te verlengen (Asensio et al.,2011).

 

Antiparasitaire eigenschappen: inwendige inname van oregano olie bleek maag- en darmproblemen te verminderen bij 11 van de 14 patiënten die positief getest waren op de parasiet Blastocystis hominis. Deze olie heeft bij 8 patiënten deze parasiet doen verdwijnen (Force et al.,2000).

 

Darmen – colitis: orale toediening van tijm- en oregano-olie met een dosis van 0,2% tijm en 0,1% oregano bleek effectief te zijn voor het verlagen van de sterftecijfers, het versnellen van het herstel van lichaamsgewicht en het aanmerkelijk verminderen van de macroscopische schade aan het weefsel van de dikke darm bij muizen met geïnduceerde colitis (Bukovska et al.,2007).

 

Bij geen enkel wetenschappelijk onderzoek is ooit een aanwijzing gevonden dat bacteriën in staat zijn zich aan te passen, of te wapenen tegen oregano. Er wordt verondersteld dat dit te maken heeft met het feit dat de planten uit honderden verschillende complexe bestanddelen bestaan, in tegenstelling tot synthetische medicijnen, zoals antibiotica.

 

 Jean Valnet beschreef Oregano olie als een van de meest krachtigste ontstekingsremmer met bijna de kracht van morfine als pijnstiller.

 

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke etherische oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!

Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van etherische oliën en producten op basis van etherische oliën dient op te volgen. Bij twijfel: stuur gerust een bericht via het contactformulier.

 

Toepassing: verdun 1:3 (1 druppel essentiële olie op ten minste 3 druppels basisolie)

(In grotere verdunning voor kinderen vanaf zes jaar of personen met een gevoelige huid.) voor topisch gebruik.

Direct aanbrengen op de plaats waar nodig is en/of op de reflexpunten, verstuiven.

 

Oraal gebruik als voedingssupplement:

Oregano oil wordt algemeen erkend als veilig (GRAS) voor menselijke consumptie door de FDA (21CFR182.20)

Verdun 1 druppel olie in 1tl honing of in 120ml drank. (bijv. soja/rijstmelk) of verdunnen met bijvoorbeeld olijfolie en als capsule innemen.

Niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar.

Te gebruiken met de nodige voorzichtigheid en in grotere verdunning voor kinderen van 6 jaar en ouder.

 

Wanneer je de olie gebruikt om mee te koken doe dit dan pas helemaal tegen het einde.

Gebruik maximaal 1 druppel, het handigste is om met een satéprikker een druppel uit het flesje te halen en door het eten te mengen, twee druppels is vaak al teveel en dat zou zonde zijn van het eten.

 

Kan leiden tot extreme huidirritatie.

 

Chemische bestanddelen:

Fenolen (tot 80%): carvacrol (<75%), thymol (<5%), terpinen-4-ol; Monoterpenen (<25%): p-cymeen (<10%), γ-terpineen (<9%), myrceen (<3%), α- en β-pinenen camfeen, l-limoneen, α-terpineen; Sesquiterpenen (<6%): β-caryofylleen (<5%), β-bisaboleen; Carboxylic zuren: rosmaric zuur (<5%); Esters: linalylacetaat (<4%); Ketonen: kamfer, d-carvon; Alcholen: borneol, linalool, α-terpineol.