Darmen, obstipatie / constipatie

Obstipatie is verstopping van de darmen en wordt ook wel constipatie genoemd.
Veel mensen hebben er wel eens last van, het komt vooral bij oudere mensen, zwangere vrouwen en jonge kinderen veel voor. 
Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben: voeding, stress, onregelmatig leven, psychologische, fysieke of secundaire oorzaken door een ziekte en/of door medicijngebruik. Obstipatie kan veel last geven en u moet er dan ook niet te lang mee doorlopen.
 
De behandeling van obstipatie verschilt van persoon tot persoon omdat de oorzaken ook verschillen, maar bestaat toch hoofdzakelijk uit een aanpassing van de leefstijl en het eetpatroon.
 
Leefstijl
 
Ga op regelmatige tijdstippen naar de wc, liefst na een maaltijd. Zo haal je het meeste voordeel uit de gastrocolische reflex. Dit is de beweging van het maag-darmkanaal tijdens en na een maaltijd.
Ga altijd naar het toilet als je aandrang hebt en probeer aandrang niet te negeren ook als je buitenshuis bent. Probeer te ontspannen en ga zeker niet te hard je best doen door te persen.
Zorg dagelijks voor voldoende lichaamsbeweging. Je hoeft hierbij niet te overdrijven. Gewoon wandelen is al ideaal in de strijd tegen obstipatie, want zo worden de darmbewegingen gereguleerd.
Stop met roken.
 
Voeding
 
Ontbijten is essentieel: een vezelrijk ontbijt stimuleert de werking van de darmen.
Kies voor een vezelrijke voeding om het gewicht en het volume van de stoelgang te bevorderen en de peristaltiek te stimuleren.
Groenten, vers fruit, gedroogde pruimen en graanproducten zijn hier goede voorbeelden van.
Kies voor zoveel mogelijk variatie in uw voeding en wissel groente- en fruitsoorten zoveel mogelijk af om de werking van de goede darmbacteriën te bevorderen..
Daarnaast is het noodzakelijk om voldoende water te drinken. Minimaal 1,5 liter per dag maar de voorkeur heeft 2 liter, zeker wanneer u extra vezels gaat eten,  anders kunnen die vezels de verstopping juist verergeren.
 
Voedingssupplementen
 
Ondersteun de darmflora dmv een probioticum.  Het is aan te raden om per dosis minimaal 1 miljard levende goede bacteriën te nemen, maar liever meer. 
Vezelsupplementen (zoals bijvoorbeeld zemelen) kunt u toevoegen aan de voeding.
Om buikpijn te voorkomen dient u de hoeveelheid vezels langzaamaan op te bouwen.
Natuurlijke middelen kunnen de darm prikkelen zoals bijvoorbeeld senna (peulen) en lijnzaad.
 
Medicatie
 
Als je medicijnen gebruikt die verstopping veroorzaken (zoals ijzerpreparaten, sommige pijnstillers zoals morfine en codeïne) overleg dan met de arts of u deze kunt afbouwen of vervangen. Als de bovenstaande maatregelen weinig of geen effect hebben op de obstipatie, kunt u in overleg met uw arts (tijdelijk) een beroep doen op een behandeling met milde laxeermiddelen.
 
Bulkvormers lijken op voedingsvezels: ze nemen vocht op, ze zorgen voor een soepele ontlasting en een goede darmwerking. Net als bij vezels is belangrijk dat u bij bulkvormers extra veel drinkt, omdat deze medicijnen anders averechts werken indien zij onvoldoende vocht kunnen opnemen. Voorbeelden zijn psylliumzaad/psylliumvezels en zemelen.
Klysma’s worden in uitzonderingsgevallen voorgeschreven om de verstopping op te lossen. Bij een klysma wordt een vloeistof via de anus in het laatste deel van de darm gespoten om de blokkerende ontlasting zachter te maken.
Contact-laxantia stimuleren de darmbewegingen door een chemische prikkeling van de darmwand. Hierdoor hebben ze een sterk laxerend effect. Deze middelen zijn niet geschikt voor langdurig gebruik, omdat er ze mogelijk het darmslijmvlies beschadigen en de darmen lui maken. Overleg daarom altijd met uw huisarts.
Vochtbinders houden vocht vast in de darm, wat de ontlasting zachter maakt.
Bij zeer ernstige verstopping kan er een darmspoeling in het ziekenhuis worden gedaan. Indien dit niet zo is, wordt het afgeraden om een darmspoeling te ondergaan. Bij een darmspoeling worden namelijk alle bacteriën, dus ook de goede, die in de darm leven (darmflora) weggespoeld. Hierdoor kan de darmflora uit balans raken en wordt het onderliggende probleem van de obstipatie niet opgelost.
 
Bekkenbodemfysiotherapie
 
Soms is obstipatie het gevolg van verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren. Er zijn speciale bekkenbodemfysiotherapeuten die patiënten kunnen leren om deze spieren beter te te gebruiken. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een dergelijke fysiotherapeut of een bekkenbodemcentrum.

Welke oliën / supplementen kunnen helpen bij constipatie?

Geschikte oliën:

 
Gebruik:
 
Drink ‘s morgens een glas lauw water met 1-2 druppels lemon olie erin.
 
Maak een mix van bovenstaande oliën.
Gebruik 1-2 druppels olie met dubbel zoveel druppels gefractioneerde kokosolie.
Breng deze mix masserend aan op de buik.
Voor kinderen verdunt u de olie nog eens met hetzelfde aantal druppels kokosolie.
 
Of kies bijvoorbeeld voor een mix van  zwarte peper met venkel, verdund met kokosolie.
Rozemarijn en Marjolein gaan ook goed samen.
 
DigestZen (Zengest) is een samengestelde olie, specifiek gericht op de maag en darmen, deze is dus al klaar voor gebruik! (zowel voor inwendig als uitwendig gebruik geschikt)
 
 
Sommige oliën zijn ook geschikt voor inwendig gebruik.
Een goed voorbeeld om etherische olie inwendig te gebruiken bij constipatie is
een mix van de volgende oliën: 2 druppels venkel, 2 druppels pepermunt en 2 druppels DigestZen.
Doe de olie in een lege capsule, sluit goed af en neem de capsule in.
 
Een ander voorbeeld van gebruik van de etherische oliën bij constipatie:
 
5 druppels Wild Orange
4 druppels DigestZen
3 druppels Coriander
3 druppels Lemon
2 druppels Black Pepper
2 druppels Peppermint
100 ml gefractioneerde kokosolie
Breng de mix met de klok mee aan op de buik..
 

Gebruik voedingssupplementen:

 
GX assist en PB assist zijn een zuiveringskuur (GX) gevolgd door een probiotica kuur (PB)
 
GX Assist® 30 tabletten
dōTerra®'s GX Assist® is een combinatie van CPTG® essentiële oliën en caprylzuur die een gezonde spijsvertering helpt ondersteunen door een onvriendelijke omgeving te creëren voor potentieel gevaarlijke ziekteverwekkers die de immuniteit van de spijsvertering kunnen aantasten en spijsverteringsklachten kunnen veroorzaken. GX Assist bevat CPTG® essentiële oliën van oregano, tea tree, citroen, citroengras, pepermunt en tijm die aantoonbare in-vitro antimicrobiële eigenschappen hebben.
 
PB Assist+® 30 capsules
PB Assist®+ probiotische verdedigingsformule is een speciale mix van prebiotische vezels en 6 stammen van probiotische micro-organismen in een unieke dubbel gelaagde vegetarische capsule, die 5 biljoen eenheden van actieve probiotische culturen en oplosbare prebiotische FOS (fructo-oligosaccharides) bevat die cultuurhechting en groei aanmoedigen. Het systeem van vertraagde opname met dubbel gelaagde capsules beschermt de gevoelige probiotische culturen voor maagzuur. PB Assist+ ondersteunt een gezonde spijsverteringsfunctie en immuniteit en is veilig voor alle leden van de familie.
 
 
Aanbevolen is om 10 dagen de GX assist te nemen (3 maal per dag bij de maaltijd, gespreid), daarna 5 dagen 3 capsules PB assist per dag, de rest van de maand 1 capsule PB assist per dag. Ik raad echter aan om rustig op te bouwen met de GX assist, dus eerst 1 capsule per dag en  opbouwen naar 3. In sommige gevallen kan je namelijk een aantal dagen last hebben van maag en darmen door het zuiverende effect van GX assist, dit gaat echter snel voorbij.
 
Voor de kinderen is er de PB Assist junior.