Gember

Gember wordt al eeuwen gebruikt in oude Chinese, Indiase en Midden-Oosterse culturen, en was gedurende duizenden jaren gekend om zijn culinaire en geneeskrachtige eigenschappen.

 
Gember is afkomstig van de wortelstokken van de gemberplant. Het is een inheemse plant die van oorsprong in Azië komt, maar tegenwoordig wordt gekweekt in China, India, Bangladesh, Taiwan, Jamaica en Nigeria. Uit verse en gedroogde gember kan door stoomdestillatie gemberolie gemaakt worden met als belangrijkste bestandsdeel zingibeeren.
Gember wordt vaak een superfood genoemd.
De toepassing van gember is erg veelzijdig. Zo is gember een zeer krachtige antioxidant en vertraagt het het verouderingsproces.
Gember zit vol met kalium en mangaan, die erg belangrijk zijn voor het hart. Mangaan bouwt weerstand op tegen ziektes en beschermt de werking van het hart en de bloedsomloop. Gember is geladen met silicium. Het draagt bij aan een gezonde huid, haar, tanden en nagels.
Het bevat vitaminen A, C, E, en het B-complex, met magnesium, fosfor, natrium, ijzer, zink, calcium en beta-caroteen.
Bovendien is het rijk aan enzymen. Ook wordt er al eeuwen gezegd dat gember werkt bij maag- en spijsverteringsproblemen. Gember zorgt er ook voor dat voedingsstoffen goed opgenomen worden.
 
Een studie uit het Journal of Natural Products vond uit dat ruwe gember extracten en gingerol derivaten gewrichtsontsteking kunnen voorkomen. Een verdere studie, gepubliceerd in Fytotherapie Research, toonde aan dat gember neuropathische pijn kan verlichten bij ratten.
Gember bevat krachtige anti-inflammatoire verbindingen genaamd gingerols die helpen bij gewrichts-, spier- en zenuwpijn.
Er is wetenschappelijk bewezen dat gember helpt bij migraine.
Ook zou gember helpen bij spierpijn na het sporten, pijn als gevolg van een ontsteking, een opgeblazen gevoel of diarree.
 
Afvallen of detoxen
Gember is ook een gewild specerij bij mensen die willen afvallen of detoxen. Het helpt namelijk om de gifstoffen die in het lichaam zijn opgebouwd weer af te voeren. Ook zuivert het de lever. Omdat gember ook de verbranding stimuleert is het een gezond hulpmiddel als je af wilt vallen. 
 
Ontstekingsremmer
Gember staat bekend als een ontstekingsremmer. Dit komt door de fytonutriënten die gember bevat. Het gaat hier dan met name om sohagaol en gingerol. Gingerol is een bio-actieve stof die helpt om klachten als misselijkheid en braken te verminderen.
 
LET OP: Gemberwortel is bloedverdunnend, mensen die bloedverdunners gebruiken moeten erg oppassen met het gebruik van verse gemberwortel.
Gember wordt gedistilleerd uit de gedroogde en gemalen wortelstok van de Zingiber officinalis roscoe.
Voor 1 kilo etherische olie is ongeveer 25 kilo gemberwortels nodig!
Het is een verwarmende olie.
 
Gebruik gemberolie
Aromatisch
In een vernevelaar/diffuser eventueel in combinatie met een andere olie
Geeft een warm en kruidig aroma en helpt bijvoorbeeld bij chronische bronchitis, ontstoken neusslijmvliezen, griep en vermoeidheid
Emotioneel werkt het verhelderend, versterkend en geeft zelfvertrouwen
 
Op de huid
Altijd verdunnen met een draagolie (1:1)
Smeer de olie onder de voeten (reflexpunten) of plaatselijke waar nodig.
Bij pijnlijke of vermoeide spieren, reuma, koude handen/voeten en om de bloedcirculatie te stimuleren
 
In bad
Meng essentiële oliën altijd eerst met een emulgator (neutrale badolie, zeezout, honing, melk) en voeg dit toe aan je badwater.
Goed bij spierpijn, reuma en om de bloedcirculatie te stimuleren
 
Inwendig
Maak thee van gemberolie. Wil je niet alleen van de smaak genieten maar ook gebruik maken van de therapeutische werking van de olie verwarm de olie dan niet meer dan ongeveer 45 graden (net als bij honing). Meng dus een half glas gekookt water en een half glas koud water en voeg daar de olie aan toe.
Dit geldt voor alle essentiële oliën.
Heb je keelpijn en wil je een druppeltje Gemberolie innemen om het te verzachten neem dan een theelepel honing en voeg daar de gemberolie aan toe, laat dit smelten in je mond en slik langzaam door. 
Innemen kan onder andere bij spijsverteringsproblemen, griep, misselijkheid en keelpijn.
Inwendig gebruik uiteraard alleen bij gebruik van zuivere olie die hiervoor is goedgekeurd!
 
Koken en bakken
Gemberolie is lekker in zelfgebakken koekjes, cake, taart maar ook heerlijk in Oosterse gerechten, smoothies en zelfgemaakte sapjes.
 
 

disclaimer

Etherische oliën en supplementen zijn ook verkrijgbaar met een  kortingsaccount,

aan te raden bij aankoop vanaf €100,- per jaar.

voor een kortingsaccount, vul het contactformulier  in of regel het direct zelf.