Kruidnagel (clove)

Wat is kruidnagel
Kruidnagel wordt gekweekt in Indonesië, China, India en Pakistan. Het wordt in Azië al meer dan 2000 jaar gebruikt om zijn medicinale eigenschappen. De Chinezen gebruikten verse kruidnagel om een frisse adem te behouden en als afrodisiacum. In de vierde eeuw introduceerden de Arabieren het in Europa. Kruidnagels zijn de ongeopende bloemknopjes van de kruidnagelboom, Syzygium aromaticum. De bloemknopjes worden met de hand geplukt en daarna gedroogd..
 
Het belangrijkste bestanddeel van kruidnagel is eugenol, het werkt antibacterieel en verdovend. Eugenol komt ook voor in nootmuskaat en basilicum en wordt nog steeds gebruikt bij tandartsen om de mond te verdoven. Kruidnagel zit ook boordevol antioxidanten, flavonoïden en de metalen mangaan, ijzer, magnesium en zink. Tevens bevat het tal van vitaminen zoals vitamine C, vitamine B12, vitamine K en vitamine E. Kruidnagel kan gebruikt worden om de spijsvertering te verbeteren, infecties te bestrijden en de botten sterker te maken. Het zou kunnen helpen tegen kanker en diabetes en werkt als afrodisiacum.
 
Spijsvertering
Kruidnagel kan de spijsvertering verbeteren omdat het de productie van spijsverteringsenzymen stimuleert en de beweeglijkheid van de darm bevordert. Het kan gebruikt worden bij maagklachten, diarree, misselijkheid, tegen overdreven winderigheid en prikkelbare darm-syndroom.
 
Infecties
Eugenol werkt antibacterieel, het kan de mond ontsmetten en helpen bij tandabcessen. Het doodt de bacteriën Escherichia coli, Proteus mirabilis en Psuedomonas aeruginosa, die urineweginfecties veroorzaken. Het kan ook Staphylococcus aureus en Enterobacter aerogenes doden, die bekend zijn als ziekenhuisbacteriën.
 
Botten versterken
De vitamine K in kruidnagel helpt bij de productie van botweefsel en helpt om de botdichtheid te behouden. Regelmatig kruidnagel gebruiken kan dus helpen om sterkere botten te krijgen en breuken te voorkomen.
 
Kanker
De antioxidanten in kruidnagel helpen om de organen te beschermen tegen vrije radicalen, wat het risico op kanker kan verminderen. Eugenol zou de kankercellen kunnen doden door de celmembranen te doen barsten. Ook zou het verhinderen dat de kankercellen zich vermenigvuldigen. Kruidnagel zou vooral geschikt zijn bij de preventie en behandeling van darmkanker, borstkanker, eierstokkanker en leverkanker.
 
Diabetes
Eugenol kan de functie van insuline imiteren en helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, tevens helpt het de hoeveelheid triglyceriden en cholesterol in het bloed te verlagen. Een studie uit 2006 in Pakistan toonde aan dat bij zesendertig testpersonen de gemiddelde glucosewaarde in het bloed daalde van 225 mg/dl naar 150 mg/dl. De gemiddelde triglyceridenwaarde daalde van 235 mg/dl naar 203 mg/dl. De totale cholesterolwaarde daalde van gemiddeld 273 mg/dl naar 239 mg/dl. De onderzoekers konden besluiten dat een inname van één tot drie gram kruidnagel per dag een gunstig effect heeft bij mensen met type twee diabetes.
 
Afrodisiacum
Kruidnagel kan ook gebruikt worden als afrodisiacum, zowel bij mannen als bij vrouwen, omdat het de productie van het hormoon testosteron stimuleert. Een grotere hoeveelheid testosteron kan zorgen voor een verhoging van het libido.
 
Hoe innemen
Kruidnagel kan zowel heel als in poedervorm gebruikt worden, de smaak van hele kruidnagel is erg sterk en wordt meestal aan gerechten toegevoegd als smaakmaker, maar niet opgegeten. Kruidnagelpoeder is milder van smaak. Hele kruidnagel kan tot zes maanden bewaard worden in een glazen bokaal. Kruidnagel kan gebruikt worden om soep en bouillon smaak te geven en het wordt vaak gebruikt in Indische curry gerechten. Kruidnagelpoeder wordt samen met nootmuskaat, gember, kardemom en kaneel gebruikt in kruidenkoek en speculaas. Kruidnagel geeft zijn sterke smaak af aan glühwein en je kunt er ook thee van maken. Tevens zijn er capsules en etherische oliën te koop met kruidnagelolie.

 

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl

 

 

 
De Chinezen zetten de veelzijdige kruidnagel al meer dan tweeduizend jaar in als geneesmiddel.
Als etherische olie heeft kruidnagel een zeer krachtige werking.
Niet gek als je nagaat dat in een liter olie zeven kilo(!) kruidnagel gaat.
 

Emotionele werking kruidnagel olie

KRACHTIGE EMOTIONELE ONDERSTEUNING OM JEZELF TE DURVEN ZIJN
 
Kruidnagel ondersteunt jou als je een ‘slachtofferrol-gevoel ervaart. Je zult je sterker voelen om daaruit te stappen. Als je het gevoel hebt dat je geleefd wordt door andere mensen en omstandigheden is Clove een krachtige etherische olie, die je helpt om meer voor jezelf op te komen en zelf keuzes te maken. Je blijft in je kracht zonder steeds maar rekening te houden met de opinie of reactie van een ander en je daarover geïntimideerd te voelen. Je leert patronen van zelfbedrog en afhankelijkheid te laten gaan, doordat je je verbindt en toetst met je persoonlijke integriteit.
 
Clove essentiële olie helpt je vooral met duidelijke grenzen stellen als dat nodig is. Het geeft je de moed om NEE te zeggen, ook al ben je bang voor afwijzing. Het steekt je innerlijke vuur weer aan waardoor de schade aan jezelf, die door je opvoeding, trauma’s of misbruik zijn ontstaan, kan overwonnen worden. Clove helpt om jezelf vrij te breken van patronen met misbruik en op te staan voor jezelf en voor wat jij nodig hebt. Je zult niet meer grenzeloos zijn en beter naar je eigen innerlijke stem kunnen luisteren! En steeds meer je Zelf durven zijn.
 

tekst emotionele werking: Goudenhorizon.nl

 
 Clove bevordert heling en stimuleert je mentale vermogens en geeft een gevoel van bescherming en moed.
 

Fysieke werking kruidnagel olie

Kruidnagelolie is een stimulerende olie met antibacteriële en antiseptische werking. Het is een goede olie om preventief te gebruiken en zodoende infecties te verhinderen. De lokaal verdovende eigenschap werkt zeer goed bij tand- en kiespijn.
 
Kruidnagel olie wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij: tand- en kiespijn, ontstoken tandvlees, reumatische klachten, darm- gassen en krampen, diarree, tabakverslaving, Candida en andere schimmelinfecties, Hodgkin, Herpes simplex (koortslip), geheugen, slecht werkende schildklier,  wratten,  leverreiniging, trombose, likdoorns, reumatische artritis, spierklachten, hernia, maculaire degeneratie  en virale infecties, blauwe plekken, schaafwonden, slechte wondheling, zwemmerseczeem, acne, artritis, spierpijn, verstuikingen, verrekkingen, zweren, slechte spijsvertering, infecties, griep en verkoudheid.
 
 
Goed bij infecties
antiseptisch
desinfecterend
Schimmeldodend
Ondersteunt je lever
Slijmoplossend
Verzacht bij (zenuw)pijn
Verlicht reumatische klachten
Helpt je spijsvertering
Helpt bij een goed hormonaal evenwicht
Bestrijdt tandvleesontsteking (en daarmee ook een vieze adem)
verdrijft motten, muggen, wespen en muizen
 

Gebruik van kruidnagel olie

Tips voor gebruik:
-Bij tand- of kiespijn: 1 druppel Kruidnagel olie op de pijnlijke tand/kies werkt verdovend.
Het vermindert de pijn maar neemt niet de oorzaak weg, ga dus alsnog naar de tandarts!
-Bij ontstoken tandvlees: 1 druppel Kruidnagel op de tandenborstel en hiermee voorzichtig borstelen.
Ook Melaleuca is hiervoor te gebruiken.
-Bij reumatische klachten: maak een massage olie van 90 ml.  kokosolie en 10 ml. Sint Janskruid olie en 5 druppels Kruidnagel, 20 druppels Geranium, 10 druppels Lavendel en 10 druppels Eucalyptus. Met dit mengsel dagelijks de pijnlijke plekken masseren.
 -Bij spierpijn of pijn in  gewrichten:  Een paar druppeltjes kruidnagelolie aan je badwater of massageolie toevoegen kan de pijn verminderen.
-Verstuif in een diffuser een mix van kaneel, kruidnagel, eucalyptus, citroen en rozemarijn. Dat ruikt heerlijk, helpt je weerstand en reinigt en ondersteunt je longen.
-Een enkel druppeltje op de achterkant van de tong helpt tegen kriebelhoest.
 -Breng aan op tong om de behoefte aan roken te verminderen.
-Het verdooft de huid, dus helpt goed tegen plaatselijke pijn, bijvoorbeeld na een insectenbeten of als je brandnetels hebt aangeraakt.
-Het werkt als een trekzalf, dus kan goed toegepast worden bij ontstekingen, zweren, puisten en acne en andere huidproblemen.
 
 
De etherische olie van Clove zit ook in de beschermende samenstelling ‘On Guard‘ en in ‘Passion’.
 

Etherische oliën en supplementen zijn ook verkrijgbaar met kortingsaccount,

aan te raden bij aankoop vanaf €100,- per jaar.

voor een kortingsaccount, vul het contactformulier in of regel het direct zelf

disclaimer

Kruidige kruidnagel-sinaasappels maken

Voor een lekkere geur in huis maak je zelf eenvoudig kruidnagel-sinaasappels.
 
Benodigdheden: enkele sinaasappels (of citroenen!)en een zakje kruidnagels.
 
Met een satéprikker of breinaald prik je gaatjes in de sinaasappel, waar je vervolgens kruidnagels in steekt.
 
Ter decoratie kun je zelf leuke figuurtjes prikken met de kruidnagels of er een lint in prikken.
 
Wanneer je de schil helemaal vol prikt met kruidnagels zal de sinaasappel uitdrogen ipv verrotten, zo kun je er jarenlang plezier van hebben.

Voorzorgmaatregelen

Als je zwanger bent moet je het gebruik van kruidnagelolie vermijden, het stimuleert de baarmoeder tot samentrekken.
Als je binnen de komende twee weken een operatie moet ondergaan, dan moet je geen kruidnagelolie gebruiken.
Kruidnagelolie bevat eugenol, wat het bloed stollen vertraagt en kan leiden tot bloedingen gedurende of na een operatie.
Gebruik geen kruidnagelolie als je antistollingsmiddelen gebruikt, of bloedverdunners. Overleg eerst met je arts.
In een diffuser: niet er direct boven inhaleren. Kan de neusmembranen irriteren als je het zo direct inademt.
 

Wetenschappelijk onderzoek

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van de essentiële olie van Kruidnagel. De Eugenol, dat een belangrijk natuurlijk chemisch bestanddeel is in deze olie, heeft een goed ondersteunend effect op Parkinson, Epilepsie, Artritis en Leukemie.
Ook heeft Clove het vermogen om het samenvoegen van bloedplaatjes te voorkomen, die kunnen leiden tot bloedstolsels en trombose.
 
1. Kruidnagel kan bacteriën doden
Kruidnagel heeft zogenoemde antimicrobiële eigenschappen, wat inhoudt dat ze de groei van micro-organismen zoals bacteriën kunnen stoppen. Uit onderzoek is gebleken dat kruidnagelolie zeer effectief is bij het doden van drie veelvoorkomende bacteriesoorten, waaronder de E. coli. Dit is een bacterie die diarree, krampen en vermoeidheid kan veroorzaken.
 
Daarnaast toonde een andere studie aan dat extracten van kruidnagel kunnen helpen om de groei af te remmen van twee bacteriën die zijn verbonden aan tandvleesaandoeningen.
 
Ook waren er onderzoekers die het effect van een mondwater bestaande uit thee, kruidnagel en basilicum wilden testen bij 40 deelnemers. Allen moesten ze de substantie drie weken lang gebruiken. Uiteindelijk bleek niet alleen de gesteldheid van hun tandvlees te zijn verbeterd, maar ook de hoeveelheid tandplak en bacteriën te zijn afgenomen. Het team concludeerde dan ook dat kruidnagel de orale gezondheid ten goede kan komen.
 
2. Kruidnagel is goed voor je botten
Een afnemende botmassa kan leiden tot osteoporose, wat het risico op botbreuken en fracturen met zich meebrengt. Sommige ingrediënten in kruidnagel kunnen helpen bij het behoud van de botmassa. Onderzoek heeft aangetoond dat het kruidnagelextract eugenol verschillende symptomen van osteoporose kan verlichten en een positief effect heeft op de botdichtheid en botkracht.
 
Daarnaast hebben wetenschappers ontdekt dat het kruid erg rijk is aan manganese. Dit is een mineraal dat is betrokken bij de formatie van botten en cruciaal is voor de algehele botgezondheid. Een studie bij muizen liet zien dat de consumptie van manganesesupplementen een toegenomen botdichtheid en groei tot gevolg had. De dieren slikten de pillen 12 weken lang.
 
De meeste studies naar het effect van kruidnagel op de botmassa zijn echter grotendeels bij dieren of in het laboratorium gedaan. Er is dan ook meer onderzoek nodig om de effecten bij mensen te bestuderen.
 
3. Kruidnagel kan helpen bij maagzweer
Maagzweer kenmerkt zich onder andere door buikpijn, misselijkheid en brandend maagzuur. De voornaamste oorzaak is een afname van de beschermende laag om de maag, als gevolg van stress of infecties.
 
In 2011 ontdekten wetenschappers dat de essentiële olie van kruidnagel de productie van maagslijm stimuleert. Maagslijm functioneert als barrière en helpt erosie van de maagwand te voorkomen.
 
Een andere studie liet zien dat kruidnagelextract kan helpen om maagzweer bij muizen te behandelen. Het kruid bleek zelfs hetzelfde effect te kunnen bewerkstelligen als medicatie.
 
4. Kruidnagel is goed voor de lever
Studies hebben aangetoond dat kruidnagel goed is voor de gezondheid van de lever. Met name het component eugenol zou voordelig werken. Een voorbeeld betreft een onderzoek waarbij de wetenschappers het effect van eugenol op ratten met de vette leverziekte bekeken. Wat bleek? Niet alleen hun leverfunctie verbeterde, maar ook het aantal ontstekingen nam af.
 
Een ander onderzoek werd gedaan bij deelnemers die gedurende een week eugenol supplementen moesten slikken. Uiteindelijk leidde het tot een afname van hun GST-niveau, een enzym dat is betrokken bij detoxificatie.
 
Ten slotte is kruidnagel erg rijk aan antioxidanten. Deze stoffen kunnen helpen om leverziekten te voorkomen, doordat ze oxidatieve stress verminderen.
 
Er moet echter worden benadrukt dat voorzichtigheid geboden is bij kruidnagel. Eugenol kan in het geval van overmatige consumptie namelijk schadelijk zijn voor de lever en dus averechts werken.
 
5. Kruidnagel kan helpen om bloedsuiker te reguleren
In 2012 deden wetenschappers onderzoek naar het verband tussen kruidnagelextracten en het bloedsuikerniveau bij diabetische muizen. Wat bleek? Het kruid leidde tot een significant lagere bloedsuikerspiegel.
 
Tijdens een andere studie bij muizen richtten de onderzoekers zich op het effect van nigericine, een component van kruidnagel. Ze bekeken de invloed op zowel menselijke cellen als de cellen van diabetische muizen. Uiteindelijk ontdekten ze dat de stof een grotere bloedsuikeropname tot gevolg had. Ook nam de afscheiding van insuline toe en verbeterde de functie van de cellen die insuline produceren.
 
Insuline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het transporteren van bloedsuiker naar de cellen in ons lichaam. Een goede functie is essentieel voor het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel.

bron: Mijngezondheidsgids.nl

Onderzoeken

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3769004/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8904847/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4095623/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21711176/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18330520/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21140134/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19062476/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4285960/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16296871/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21987283/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28338397/
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-695X2009000200006
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22453493/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7486956/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501671/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15574415/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22292639/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16872360/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28524540/
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0081632
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0081632
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4285960/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535210001899
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23313798/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18765266/