Laurier

Laurier is een kruid afkomstig van de Laurus nobilis uit de laurierfamilie (Lauraceae) ofwel: de echte laurier.

 

De plant wordt vaak verward met laurierkers en de Portugese laurier. Deze prunussen worden vaak gebruikt als heg maar zijn niet te gebruiken als kruid.

 

De echte laurier heeft matte bladeren van ongeveer 5 cm lang die de typische lauriergeur afgeven wanneer je er overheen wrijft. 

 

De witachtige bloemen staan in schermen in de bladoksels. De vruchten zijn eivormige, besachtige steenvruchten die als ze rijp zijn zwart kleuren, aldus Wikipedia.

Laurier is niet volledig winterhard maar een lichte vorst kan hij wel aan als de plant al wat groter is, jonge planten willen graag afgedekt worden in de winter. Wanneer er blaadjes bevriezen kunnen deze voor de lente worden weggeknipt zodat de nieuwe bladeren weer ruimte krijgen. Het liefste staat de echte laurier op een zonnige, beschutte plek in een rijke grond met voldoende water, maar van natte voeten houdt hij niet. Als vaste plant in de volle grond of voor de zekerheid als kuipplant zal de laurier je veel plezier en lekkere maaltijden brengen.

 

Overwinning en dood

In de klassieke oudheid ontvingen overwinnaars een lauwerkrans (of laurierkrans).

Een lauwerkrans is tegenwoordig een cirkelvormige krans van bladeren en takken van de echte laurier. Vroeger werden de kransen meestal afgebeeld in de vorm van een hoefijzer.

Wanneer de krans ter overwinning wordt gegeven dan wijzen de punten van de laurierbladeren naar beneden.

Een lauwerkrans staat door de groenblijvende bladeren symbool voor overwinning en roem.

Maar ook voor eerbetoon, onvergankelijkheid en het eeuwige leven, de krans kent geen begin of einde waardoor het ook een veel gezien symbool is voor hoop bij het einde van een mensenleven: 

Het leven zal overwinnen, de dood heeft niet het laatste woord.

Wanneer de krans als (ronde) grafkrans wordt gebruikt dan wijzen de punten van de laurierbladeren in een richting.

Laurier in de keuken

Het blad van de echte laurier wordt veel gebruikt in de keuken. Het blad blijft hard en is daarom niet geschikt om te eten. Maar wanneer het verse of gedroogde blad wordt meegekookt zal het zijn heerlijke geur en smaak afgeven aan het gerecht. Hoe langer het blad meekookt, hoe meer smaak het afgeeft.

 

stoofpotten  vlees

 

 

 

Het wordt eveneens gebruikt bij het maken van laurierdorp waarin de sterke lauriersmaak naar voren komt. De laurier is afkomstig uit het oostelijk Middellandszeegebied. Ook uit landen als Georgië, Turkije en Griekenland.

 

 

 

Vroeg in de ochtend

Laurier oogsten kan het beste vroeg in de ochtend gedaan worden. Jonge bladeren kunnen het beste gebruikt worden en geplukt worden in de late lente, zo rond mei en juni. Dan hebben de bladeren namelijk de beste smaak.