Salie

Een prachtige plant!

De echte salie is een vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie.

Salvia officinalis wordt veel gebruikt in de keuken en als medicijn. 

Er zijn wel 800 verschillende soorten salie. 

Kies voor keuken of medicinaal gebruik voor de echte salie.

 

Het is een winterharde plant, tot op zekere hoogte.. (de laatste winter vond mijn salie niet leuk)

Met zijn mooie paarse bloemen bloeit hij in juni en juli, soms zijn de bloemen ook roze of wit.

In de keuken

Salie wordt al eeuwenlang gebruikt in de Mediterrane keuken.

Pizza, pasta, sauzen, jus, ovenschotels, kip, vis en vleesgerechten.

Het heeft een sterk aromatische, kruidig warme, bittere smaak.

Je hebt maar weinig nodig omdat de plant een sterke smaak heeft en gauw overheersend wordt.

Een eetlepel gesneden salie is echt al genoeg.

Het is zowel vers als gedroogd goed te verwerken. 

De verse blaadjes hebben een sterkere geur en smaak dan de gedroogde blaadjes.

Het blad kan het beste worden geplukt voordat de plant gaat bloeien.

 

Heb je teveel geplukt? Dan laat je de rest drogen of maak een maceraat van olijfolie en salie.

De blaadjes kunnen ook worden geroosterd.

 

Werking

De naam Salie komt van het Latijnse "Salvare".

Dit betekent: redden, helen, genezen.

Ook als geneesmiddel wordt salie al eeuwenlang gebruikt.

Als rustgevend slaapmiddel bijvoorbeeld.

Het kruid verhoogt de algehele weerstand.

Van oudsher werd salie gebruikt als middel tegen de pest en cholera.

Ook bij hormonale klachten tijdens de menstruatie en overgang, zoals pijnlijke menstruaties,

nachtzweten en opvliegers werd het veel ingezet, en nog steeds wordt salie hiervoor gebruikt!

De fyto-oestrogenen in salie reguleren de oestrogeenspiegel en daarmee de hormonale balans.

Salie zuivert, ontsmet en gaat ontstekingen tegen.

Een afgekoeld aftreksel (thee) van salie is zeer geschikt als mondwater of gorgelwater,

bijvoorbeeld bij ontsteking van mond en slijmvliezen en tand,-en tandvleesproblemen.

Laat de salie hiervoor minimaal een kwartier trekken in heet water en spoel of gorgel wanneer de thee is afgekoeld.

Ook bij keelontsteking,- en pijn wordt de plant ingezet.

Een kop thee (5 minuten laten trekken) van verse of gedroogde salie kan verlichting brengen.

Bij hoesten, astma, taai slijm en andere aandoeningen van de luchtwegen wordt ook salie gebruikt.

Vaak zit er in hoestdranken ook salie.

Voor huidproblemen zoals eczeem en acné maak je een kompres van salie.

Evenals rozemarijn zou salie een gunstige werking hebben op het geheugen.

Dit komt doordat het rozemarijnzuur bevat wat de afbraak van acetylcholine tegengaat,

dit is een stof die nodig is voor een goed geheugen.

Dit rozemarijnzuur werkt ook tegen aderverkalking en artrose.

Salie werkt warmte regulerend waardoor het kan worden ingezet bij overmatig zweten en koorts.

Verder bestrijdt het krampen in de maag en darmen en heeft een gunstig effect op de algehele spijsvertering.

Werkzame stoffen

Een aantal belangrijke inhoudsstoffen in salie:

Vitamine A

Vitamine C

Calcium

Ijzer

Rozemarijnzuur

Bitterstoffen

Etherische oliën (15 soorten)

Triterpenen

Looistoffen

Ketonen

Hars

Saponinen

Choline

Carnasol

Carnosinezuur

Flavonoïden

Fyto-oestrogenen

Thujon

Kamfer

Humuleen (in jonge blaadjes)

Smudgen

Het branden van gedroogde salie.

Dit zou het huis reinigen en ontdoen van negatieve energieën.

Hiervoor gebruik je een paar takjes gedroogde salie die je in een vuurvast kommetje legt.

Pas op: gedroogde salie brandt heel snel. 

Zorg voor een goede ventilering, een veiligheidsemmertje met water in de buurt en ga niet onder de rookmelder staan :)

Laat brandende salie natuurlijk niet onbeheerd achter. 

Pas op

Teveel salie is niet goed, hogere concentraties zijn giftig.

Bij borstvoeding: de melkproductie kan worden verminderd of gestopt door het gebruik van salie.

Bij zwangerschap: overleg eerst met een arts.

Epilepsie: salie bevat thujon, dit kan negatief werken op epilepsie.