Huntington

Huntington's ziekte, ook bekend als de ziekte van Huntington of de chorea van Huntington, is een erfelijke neurodegeneratieve aandoening die de hersenen aantast. Het wordt veroorzaakt door een mutatie in het HTT-gen, wat leidt tot de productie van een foutieve vorm van een eiwit genaamd huntingtine. Dit abnormale eiwit beschadigt zenuwcellen in bepaalde delen van de hersenen, wat resulteert in verschillende fysieke, cognitieve en emotionele symptomen.

De symptomen van de ziekte van Huntington treden meestal op tussen de leeftijd van 30 en 50 jaar, hoewel ze eerder of later kunnen verschijnen. Vroege symptomen omvatten vaak subtiele veranderingen in stemming, cognitieve vaardigheden en motorische vaardigheden. Naarmate de ziekte vordert, kunnen mensen meer uitgesproken moeilijkheden ervaren met beweging, coördinatie en cognitieve functie. Dit kan leiden tot een scala aan symptomen, waaronder onvrijwillige bewegingen (chorea), spierstijfheid, moeite met slikken en cognitieve achteruitgang.

De ziekte van Huntington is een autosomaal dominante aandoening, wat betekent dat als iemand een gemuteerd HTT-gen erft van één ouder, ze de ziekte zullen ontwikkelen, ongeacht of het gen van de andere ouder normaal of gemuteerd is. Elk kind van een persoon met de ziekte van Huntington heeft een kans van 50% om het gemuteerde gen te erven.

Reguliere behandeling

In de reguliere geneeskunde is geen specifiek  geneesmiddel of behandeling met bewezen effectiviteit tegen de ziekte van Huntington. De behandeling van Huntington's ziekte omvat voornamelijk symptoombestrijding en ondersteunende zorg om de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren.

Maar wat dan wel?

Voeding en dieet: Een gezond en uitgebalanceerd dieet kan bijdragen aan het algemene welzijn.  Voeding met een hoog gehalte aan antioxidanten en voedingsstoffen is essentieel.

 

Fysieke activiteit: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het behouden van spierkracht en coördinatie.

 

Mentale en emotionele ondersteuning: Therapieën zoals psychotherapie, counseling en ondersteuningsgroepen kunnen nuttig zijn voor patiënten (en hun familie).

 

Complementaire therapieën:  zoals acupunctuur, massage, of mindfulness kunnen bij Huntington welkom zijn om symptomen te verlichten.

 

Voedingssupplementen: voedingssupplementen zoals co-enzym Q10, vitamines en andere antioxidanten worden genoemd omdat deze de progressie van de ziekte zouden kunnen vertragen.

 

Het is belangrijk dat patiënten die overwegen alternatieve behandelingen te proberen, dit bespreken met hun arts.

Professioneel medisch advies is van groot belang bij het beheren van deze complexe aandoening.

 

 Oliën bij Huntington

Ter ondersteuning en verlichting van symptomen kunnen etherische oliën worden ingezet.

 

Bij onrust en prikkelbaarheid: 

Lavendel

Vetiver

Cedarwood

 

Deze kunnen los van elkaar of samen worden gebruikt.

Bijvoorbeeld in een koud stoom diffuser of topisch (op de huid) onder de voeten.

 

 

Voor algehele ondersteuning:

Copaiba

DDR

 

Bijvoorbeeld 3x per dag 2 druppels Copaiba achterin de nek of op de ruggengraat smeren.

Of DDR verdund achterin de nek smeren, precies daar waar de schedel begint.

Of inwendig: 2 druppels Copaiba en 2 druppels lavendel in een lege capsule doen en innemen bij het ontbijt.

 

Wanneer slikken moeilijk is: 3x per dag een druppel Copaiba op de keel smeren.

 

Copaiba bevat BCP, voor meer informatie over Copaiba klik HIER

Voor meer informatie over BCP klik HIER