Cholesterol

Wat is cholesterol?

Ons lichaam heeft cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren. Overal in het lichaam is cholesterol nodig. Om op de juiste plek te komen wordt het via het bloed vervoerd.

Waarom cholesterol nodig is

Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt in kleine bolletjes. Het lichaam gebruikt cholesterol als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Een klein deel zit in ons eten. Normaal gesproken maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan. Onder allerlei omstandigheden kan dit uit balans raken. Te veel cholesterol is schadelijk.

Goed en slecht cholesterol

Cholesterol is altijd hetzelfde stofje. Om de kleine bolletjes cholesterol zit een laagje eiwit. Dit laagje zorgt ervoor dat het cholesterol door het bloed vervoerd kan worden. De 2 belangrijkste eiwit-cholesteroldeeltjes zijn LDL en HDL. LDL wordt slecht cholesterol genoemd en HDL goed cholesterol.

Slecht cholesterol

LDL (low density lipoproteïne) vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam. LDL-verbindingen kunnen zich vastzetten in de binnenwand van bloedvaten. Ze blijven plakken aan beschadigingen van de vaatwanden.

Deze beschadigingen kunnen het gevolg zijn van roken, verhoogde bloeddruk of ouderdom. De bloedvaten slibben daardoor langzaam dicht en het bloed kan er steeds moeilijker doorheen stromen. Dit staat bekend als slagaderverkalking. Een hoog LDL bevordert het ontstaan van slagaderverkalking. Het wordt daarom het slechte cholesterol genoemd.

Goed cholesterol

HDL (high density lipoproteïne) zorgt voor transport van cholesterol vanuit de vaatwand naar de lever. De lever zorgt er vervolgens voor dat het cholesterol het lichaam verlaat via de ontlasting. Hoe hoger het HDL-cholesterol, hoe beter de afvoer van overtollig cholesterol naar de lever. Het wordt daarom het goede cholesterol genoemd.

Triglyceriden

Naast cholesterol is vet in het bloed ook aanwezig in de vorm van triglyceriden. De vetten in de voeding bestaan voornamelijk in de vorm van triglyceriden. Een verhoging van het triglyceridengehalte in het bloed treedt kortdurend na elke maaltijd op. Triglyceriden worden normaal gesproken ook snel weer opgenomen uit het bloed. Dan daalt het gehalte in het bloed weer.

Hoe lager het triglyceridengehalte, hoe beter. Een verhoogd triglyceridengehalte draagt namelijk ook bij aan het ontstaan van slagaderverkalking. Maar het is niet zo’n duidelijke risicofactor als LDL-cholesterol. Gezond eten kan vaak helpen om het triglyceridengehalte te verlagen.

Cholesterolwaarden

Je cholesterolgehalte wordt bepaald met een bloedtest. Uit die test komen verschillende cholesterolwaarden. Dit zegt iets over je risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast kijkt de arts ook naar andere risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk, roken, overgewicht en diabetes.

Wat wordt er gemeten?

Uit de test komt een waarde voor het totale cholesterol. Daarnaast worden ook het LDL-, HDL- en het triglyceridengehalte van het bloed gemeten. Vooral een verlaagd HDL samen met een verhoogd LDL of verhoogd triglyceridengehalte is ongunstig voor het risico op hart- en vaatziekte.

Totaal cholesterol

Een cholesterolgehalte lager dan 5,0 mmol/l is wenselijk. Een cholesterolgehalte boven de 8,0 mmol/l is sterk verhoogd.

LDL-cholesterol

Het LDL-cholesterol wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd. Daarom moet deze waarde zo laag mogelijk zijn. De gewenste waarde voor het LDL is 2,5 mmol/l of lager. 

HDL-cholesterol

Het HDL-cholesterol is het goede cholesterol, want het helpt bij het opruimen van het cholesterol uit het bloed. Een hoger HDL is dus beter. Hiervoor geldt geen streefwaarde. Een HDL van meer dan 1,0 mmol/l voor mannen en meer dan 1,2 mmol/l voor vrouwen wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten.

Triglyceriden

Ook voor het triglyceridengehalte geldt geen streefwaarde. Een waarde lager dan 1,7 mmol/l wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten. 

Hoog cholesterol

Je hebt een hoog cholesterol als het totaal cholesterol hoger is dan 5 mmol/l of het LDL-gehalte hoger is dan 2,5 mmol/l. 

Is je cholesterol verhoogd? Dan bepaalt de arts of er een behandeling nodig is. Niet iedereen krijgt direct medicijnen. De arts kijkt ook naar andere risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk, roken, diabetes en overgewicht. 

Ook kijkt hij naar de verhouding tussen het totaal cholesterol en het HDL-cholesterol. Dit is de cholesterolratio. Dit getal is een betere voorspeller voor het risico op hart- en vaatziekten dan de totale cholesterolwaarde. Hoe lager de ratio, hoe beter. Door gezond te leven kun je je cholesterol verlagen en je risico verlagen.

 

bron: Nederlandse Hartstichting

Zelf je cholesterol verlagen

Om zelf het verhoogde cholesterol omlaag te brengen:

- Gezond eten met zo min mogelijk verzadigde vetten. 

- Gevarieerd eten met veel groente, fruit, vezels, oliën, noten, vette vis (minimaal 2x per week)

- Weinig zoutinname.

- Bij overgewicht: afvallen, vooral buikvet verhoogt het cholesterolgehalte.

- Minimaal 2,5 uur per week bewegen.

- Niet roken.

 

- Plantensterolen zijn vetachtige stoffen in planten die de opname van cholesterol vanuit de darmen verlagen.

   Hierdoor wordt er meer cholesterol uitgescheiden via de ontlasting en komt er dus minder cholesterol in het bloed terecht.

   Door dagelijks 1,5 tot 2,4 gram plantensterolen te gebruiken kan je cholesterolgehalte in 3 weken nog 10% extra dalen.

   Meer dan 3 gram plantensterolen per dag heeft geen zin, het cholesterolgehalte daalt er niet verder door.

 

Claims over stoffen die een gezondheidsbevorderend effect hebben zijn alleen toegestaan als ze wetenschappelijk zijn onderbouwd en toegelaten volgens de Europese Commissie.

De ziekterisicoreductieclaim over plantensterolen is goedgekeurd door de Europese Commissie.

Cholesterol en etherische oliën

Ondersteuning van etherische oliën:

- 2x per dag een glas water drinken met daarin 2 druppels Lemon of Grapefruitolie, of van allebei 1 druppel.

- 14 dagen: 2x per dag een druppel Lemongrass in een lege capsule doen en innemen tijdens een maaltijd.

   Na 14 dagen overgaan op 1x per dag.

- Verdun Lemongrass met gefractioneerde kokosolie, 20 druppels Lemongrass, aanvullen tot 10ml met kokosolie.

   2x per dag 3 druppels op het gebied van de lever aanbrengen.

disclaimer

Lemon 15ml

Grapefruit 15ml

Lemongrass 15ml

Kokosolie 115ml

Veggiecaps 160stuks

 

totaalprijs normaal: €88,77

Combinatie-prijs: €75,-


Etherische oliën en supplementen zijn ook verkrijgbaar met kortingsaccount.

aan te raden bij aankoop vanaf €100,- per jaar.

voor een kortingsaccount, vul het contactformulier in of regel het direct zelf

disclaimer