Lavas (maggikruid)

Lavas is een heerlijke, aromatische kruidachtige plant.

Het wordt ook wel maggikruid genoemd om de vergelijkbare selderij-achtige smaak.

Alles waar je maggi voor gebruikt kun je vervangen door lavas.

En gelet op de ingrediënten van maggi is dat een goed idee.

(google maar eens op de toevoeging e-621)

(Lavas is overigens geen ingrediënt van maggi...)

De plant

Levisticum officinale, oftewel Lavas, komt uit de schermbloemenfamilie.

Oorspronkelijk groeit lavas in het gebied rond de Middellandse Zee en in Zuid West Azië.

Maar de lavasplant  groeit ook in Nederland  makkelijk in de achtertuin of zelfs in een grote pot op het balkon. (minimaal 25cm doorsnee)

Door de Romeinen werd lavas verspreid door Europa, waar het inmiddels veel groeit.

Lavas heeft veel water nodig en een rijke, voedzame, humusrijke bodem, hij kan dan uitgroeien tot een flinke plant van wel 2 meter.

Het is een vaste plant met holle stengels, die in de zomer gele bloemen krijgt en vanaf de lente tot de herfst blijft hij heerlijke lavas bladeren geven.

Daarna verdwijnt hij bijna helemaal, met de grond gelijk, om in de lente weer een beetje groter terug te komen.

 

 

 

 

Lavas in de keuken

Lavas is de ultieme smaakversterker.

Bij een zoutloos dieet kan lavas worden gebruikt als vervanger.

De bladeren kunnen worden gebruikt in de soep, salades en warme maaltijden zoals stoofpotjes.

De zaden van de lavasplant kan worden gebruikt als smaakversterker voor brood.

Uiteraard kan lavas ook worden gebruikt als basis voor een bouillon.

Kruidenboter wordt extra lekker met een handje vers geknipte lavasbladeren.

 

 

Bewaren en verwerken van lavas

Verse lavas kun je de hele zomer a la minute plukken om te verwerken in het eten van de dag.

Verse lavas is in de koelkast nog enkele dagen houdbaar wanneer je het verpakt in vershoudfolie.

Helaas is het na de zomer afgelopen met de verse lavas.

Gelukkig geeft lavas gedurende de zomer zoveel bladeren dat je gerust een voorraadje kunt hamsteren voor de winter.

De plant zal gedurende de zomer steeds nieuwe blaadjes blijven geven.

 

Je kunt dit hamsteren bijvoorbeeld doen door de bladeren te drogen, hang de bladeren opznkop aan een touwtje te drogen in de zon of in het trapgat, wanneer je de gelukkige eigenaar van een droogoven bent dan gebruik je die natuurlijk. (maar dan was je waarschijnlijk allang afgehaakt met lezen omdat je dit heus wel wist..)

Als de lavas helemaal droog is kun je deze verpulveren tot poeder en jarenlang goed bewaren in een glazen potje.

 

Ook vriesdrogen is een optie, knip de bladeren in kleine stukjes en vries deze, uitgespreid over een afgedekt schaaltje of bordje in.

Als de lavas eenmaal goed bevroren is kun je de bevroren blaadjes overhevelen in een potje of zakje die je dan in de diepvries een jaar kan bewaren.

 

Ik bewaar kruiden vaak ook in olie in de vriezer.

Knip hiervoor de lavas in kleine stukjes en vul een ijsblokjesmal met de kruiden.

Vul de mal daarna af met olijfolie en plaats in de diepvries.

Je kunt dan voor elke maaltijd een afgemeten portie, compleet met olie, zo in de pan gooien.

Superhandig!

 

En tot slot kun je kruidenzout maken.

Neem een flinke bos verse lavas, knip deze in kleine stukjes en leg op de bodem van een (oven)schaal.

Strooi hierover flink wat zeezout of Himalaya zout, ik zou kiezen tussen een mix van fijn en grof zout.

Dan stampen met de vijzel en roeren, zout blijven toevoegen tot er geen plantensap meer op de bodem van de schaal komt.

Nogmaals stampen met de vijzel, de bodem van de schaal gelijk verdelen met het mengsel zodat je een dunne laag hebt.

De schaal zet je vervolgens te drogen op een warme, droge plek. Bijvoorbeeld bovenop de verwarming of in een droogoven.

Gedurende de dag meerdere keren goed roeren met een houten lepel om het zout weer los te maken.

Na een dag of drie, wanneer het volledig is gedroogd, stamp je opnieuw met de vijzel en verdeel het in potjes of zakjes.

Dit kruidenzout is jarenlang houdbaar.

Werking van Lavas

Lavas wordt al sinds eeuwen medicinaal gebruikt voor tal van doeleinden. 

- werkt verlichtend bij spijsverteringsproblemen

-verlicht maagkrampen

-verlicht buikkrampen

-helpt bij eczeem

-ondersteunend bij nierproblemen

-ondersteunend bij urineweginfecties

-wekt de eetlust op

-verlicht keelpijn

-verlicht pijn bij reuma

-geeft energie